Προτεινόμενα μέτρα για την θεσμική θωράκιση της πολιτικής

Θέματα σχετικά με την πολιτική
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12127
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Προτεινόμενα μέτρα για την θεσμική θωράκιση της πολιτικής

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΓΑΛΗΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
Βουλευτής Ν. ΛΕΣΒΟΥ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 17 Μαΐου 2010

ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ:
Προτεινόμενα μέτρα για την θεσμική θωράκιση της πολιτικής

Δήλωση του βουλευτή ν. Λέσβου κ. Σπύρου Γαληνού: «Η κρίση της οικονομίας αναδεικνύει την κρίσης της πολιτικής. Η κρίση της πολιτικής πρέπει να γίνει κρίση για τους συγκεκριμένους πολιτικούς που με τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ανεπάρκειες τους οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή. Πρέπει να γίνει κρίση για όσους δεν επέδειξαν ήθος στην πολιτική τους συμπεριφορά. Πρέπει να γίνει κρίση για τις παθογενείς αντιλήψεις, στάσεις και πρακτικές που οδήγησαν την χώρα στο αδιέξοδο. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επιτρέψουμε στην κρίση να μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση απαξίωσης της πολιτικής, σε κρίση του δημοκρατικού μας συστήματος. Οι διαδικασίες διάχυσης της ενοχής που παρατηρούμε καθημερινά αποτελούν διαδικασίες συγκάλυψης που αποσκοπούν στην αποενοχοποίηση των ενόχων και ενοχοποίησης των πάντων. Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να απαλλαγεί από παθογόνες συμπεριφορές και να πάρει άμεσα τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην θεσμική θωράκιση της πολιτικής».
Στα πλαίσια της συστηματοποίησης τέτοιων μέτρων από την Νέα Δημοκρατία, ώστε να επιτευχθεί μία συνολική παρέμβαση, ο βουλευτής ν. Λέσβου Σπύρος Γαληνός προτείνει τα εξής:
1) Αναφορικά με το πόθεν έσχες προτείνω:
1.1 Μία αρχική δήλωση της περιουσιακής κατάστασης και στην συνέχεια ετήσια υποβολή δήλωσης του εισοδήματος καθώς και των μεταβολών που έχουν επέλθει στην περιουσιακή κατάσταση. Η μεταβολή αυτή πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να αντιστοιχείται με τα έσοδα. Το σύστημα της αρχικής υποβολής της δήλωσης και στην συνέχεια της ετήσιας υποβολής των μεταβολών ακολουθείται με επιτυχία με το Ε9.
1.2 Η δήλωση αυτή πρέπει να γίνεται σε μία αυτόνομη ελεγκτική αρχή που να λειτουργεί σε συνθήκες πλήρους και απόλυτης ανεξαρτησίας από την πολιτική.
1.3 Στην αρχή αυτή θα πρέπει να υποβάλλουν πόθεν έσχες οι πολιτικοί και της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιοι λειτουργοί καθώς και οι δημοσιογράφοι και ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.
1.4 Στο τέλος του κάθε έτους και κατόπιν ελέγχου όποιος υποχρεούται να υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες θα παίρνει ένα ειδικό πιστοποιητικό ότι έχει ελεγχθεί και ότι είναι εντάξει.
1.5 Για τους δημόσιους λειτουργούς που δεν θα λάβουν την πιστοποίηση, την επόμενη χρονιά δεν θα μπορούν να εισπράξουν τον μισθό τους ενώ αντίστοιχα για τους δημοσιογράφους και τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ εάν δεν έχουν τον ειδικό αριθμό της πιστοποίησης η φορολογική τους δήλωση δεν θα γίνεται δεκτή από το σύστημα.

2) Επαναφέρω τις προγενέστερες προτάσεις μου για την άμεση κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας καθώς και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών . Δεν θα πρέπει οι πολιτικοί να κρίνονται με διαφορετικά κριτήρια από τους πολίτες.

3) Η πρόταση να μειωθούν οι έδρες των βουλευτών στους 200 είναι αποτελεσματική υπό την προϋπόθεση ότι θα καταργηθεί ή θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται με την λίστα. Η μείωση των βουλευτών πρέπει να μειώσει τα έξοδα αλλά να μην δημιουργήσει σημαντικά κενά στην αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος και στην δυνατότητα αυτό να εκφράζει αποτελεσματικά τα αιτήματα. Σε αντίθετη περίπτωση η μείωση του αριθμού των βουλευτών θα διευρύνει αντί να περιορίσει την κρίση της πολιτικής.
4) Βασικό μέτρο για την αποκατάσταση του ήθους της πολιτικής είναι οι καταγγελίες κατά των πολιτικών να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, να εκδικάζονται άμεσα. Η σημερινή κατάσταση που υπάρχει με τις καταγγελίες να μην οδηγούνται προς εκδίκαση αλλά να λιμνάζουν είναι νοσηρή γιατί αποδίδει την εικόνα της ενοχής επί δικαίων και αδίκων. Πρέπει ο πολιτικός να μπορεί άμεσα να αποδείξει την αθωότητα του ή άμεσα να πληρώσει για τα όποια ανομήματα του. Η ευθύνη πρέπει να αποδίδεται άμεσα. Πρέπει αυτοί που φταίνε να πληρώνουν. Σε αντίθετη περίπτωση η ενοχή διαχέεται, καθίστανται ένοχοι όχι οι πολιτικοί αλλά η πολιτική. Και αυτό είναι ένα κόστος που δεν αντέχει να πληρώσει το πολιτικό σύστημα.
5) Ονομαστικοποίηση των εισφορών στα κόμματα και υποχρεωτική δημοσίευση τους. Οι χορηγήσεις από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες προς τους πολιτικούς δεν θα πρέπει να επιτρέπονται.
Στέλιος Ε. Παππάς
Απάντηση