Λίγα από όσα θα θέλαμε από τη Νέα Κυβέρνηση

Συζητήσεις Γενικού περιεχομένου
Απάντηση
Λίνος Κουντουράς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: Παρ Οκτ 09, 2009 8:34 am

Λίγα από όσα θα θέλαμε από τη Νέα Κυβέρνηση

Δημοσίευση από Λίνος Κουντουράς »

Μια εκτενής επιστολή με προτάσεις στάλθηκε στις 6.10.2009 στον νέο μας Πρωθυπουργό. Μια αγωνιώδης προσπάθεια, μήπως βελτιωθεί κάτι στη χώρα μας, που τα τελευταία χρόνια παραπαίει από το κακό στο χειρότερο. Πιστεύοντας ότι κάτι θετικό άρχισε ήδη να διαφαίνεται στην πολιτική σκηνή, παραθέτουμε περιληπτικά τα ουσιωδέστερα μέρη της επιστολής.

Κύριε Πρωθυπουργέ, συγχαρητήρια για την περίτρανη εκλογή σας.
Η Ελλάδα και εμείς οι Έλληνες στηρίζουμε όλες μας τις ελπίδες στην επιλογή μας αυτή.
Περιμένουμε πολλά από εσάς και πιστεύω ότι, αν μας δικαιώσετε, θα έχετε εξασφαλίσει για εσάς και την παράταξή σας πολλές επόμενες επανεκλογές.
Στα περασμένα χρόνια αποδείχτηκε, ότι η παρατηρούμενη διάλυση του Κράτους οφείλεται στο πολιτικό μας σύστημα. Σε αυτό οφείλονται οι ατασθαλίες των πολιτικών, τα σκάνδαλα, η κακοδιοίκηση, η φαινομενική ανικανότητα των υπουργών και της δημόσιας διοίκησης. Γενικά όλα όσα αγανακτούν ολοένα και περισσότερο τους πολίτες, με αποτέλεσμα να εναλλάσσονται κάθε λίγο τα Κόμματα στην διακυβέρνηση του Κράτους και να επικρατεί η γενική άποψη πως «όλοι ίδιοι είναι» .
Αν λοιπόν και εσείς δεν κάνετε βαθιές (αλλά όχι οπωσδήποτε επώδυνες) τομές στο παγιωμένο πολιτικό μας σύστημα, το οποίο ευθύνεται για τα χάλια της Πατρίδας μας, θα έχετε σε λίγο την ίδια απόρριψη με τις προηγούμενες Κυβερνήσεις μας.
Μπορείτε όμως να βελτιώσετε τα πάντα και να μείνετε ο Πρωθυπουργός που έκανε Δανία την Ψωροκώσταινα με την Βαλκανική νοοτροπία, ή ακόμα καλύτερα, ένα Ευρωπαϊκό πρότυπο.
Υπάρχει όμως ένας χρονικός περιορισμός. Πρέπει τώρα στην αρχή της πρωθυπουργίας σας να προβείτε στις απαιτούμενες αλλαγές. Μετά από μερικούς μήνες θα έχετε εμπλακεί (όπως άλλωστε όλοι οι προκάτοχοί σας) στην καθημερινότητα των υποχρεώσεών σας και όλες οι καλές προθέσεις θα αναβληθούν για πάντα.
Οι παρακάτω προτάσεις αναφέρονται εδώ περιληπτικά.

Μερικές από τις προτάσεις

Απαγόρευση των απαγορεύσεων. Να μας λένε τι να κάνουμε, όχι τι απαγορεύεται.
Να μην μας λέει κανείς δημόσιος λειτουργός, υπάλληλος, αστυνομία, δασάρχης, πολεοδομία, τροχαία, ακόμα και διαμαρτυρόμενοι διαδηλωτές, το τι να μην κάνουμε, αλλά να μας λένε τι θέλουν ή τι πρέπει να κάνουμε. Όχι που απαγορεύεται να παρκάρουμε κύριοι αρμόδιοι και κύριοι Δήμαρχοι, αλλά να μας πείτε που θέλετε να παρκάρουμε. Όχι που απαγορεύεται να κτίσουμε κύριοι Δασάρχες ή κύριοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά να μας πείτε τι πρέπει να κάνουμε για να κτίσουμε στο οικόπεδό μας. Όχι από πού να μην περάσει ο δρόμος (κύριοι διαδηλωτές) αλλά από πού θέλετε να περάσει. Όχι που δεν θέλετε να κάνουμε χωματερή (κύριοι οικολόγοι) αλλά που θέλετε να γίνει. Ως τώρα μας λένε τι απαγορεύεται και μας αφήνουν να βρούμε μόνοι μας τη λύση. Αυτό ή είναι απόρροια ανικανότητας ή ίσως εκ του πονηρού.
Φασισμός οι δρακόντειες ποινές. Οι δρακόντειες ποινές αποτελούν τη χειρότερη μορφή φασισμού, όσο οι νόμοι δεν ισχύουν για όλους, αλλά μόνο για όσους δεν έχουν τις απαραίτητες γνωριμίες. Τέτοιες ποινές τσακίζουν τον μικρό και επιτρέπουν στον διαπλεκόμενο να παρανομεί. Οι ποινές θα μπορούσαν να είναι μικρές, όταν επιβάλλονται πάντοτε και σε όλους, αρκεί να υπάρχει η υποδομή, ώστε οι παραβάτες να εντοπίζονται κάθε φορά που παρανομούν. Όταν οι πολλοί μένουν ανεξέλεγκτοι, ο πολίτης πιστεύει, πως ο εντοπισμός του παραβάτη αποτελεί απλώς μια προσωπική «ατυχία» και δεν διαπαιδαγωγείται ούτε με δρακόντεια μέτρα.
Τα σκάνδαλα. Όταν οι Κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι τα σκάνδαλα θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη, μας παραπλανούν εν γνώσει τους. Διότι κανένα ποινικό αδίκημα δεν κάνει ο διαχειριστής της περιουσίας ενός ανήλικου παιδιού, αν πουλήσει τα πάντα και σπαταλήσει τα χρήματα εδώ και εκεί. Δεν παύει όμως να θεωρείται αισχρός εκμεταλλευτής και παλιάνθρωπος. Δεν διαγράφονται επομένως τα σκάνδαλα δια της δικαστικής οδού, αλλά παραμένουν άκρως ανήθικα, ακόμα και αν είναι νόμιμα.
Χρήματα στους φτωχότερους. Η αγορά θα κινηθεί, αν το κράτος δώσει χρήματα στους φτωχούς. Αυτοί θα τρέξουν να αγοράσουν, η αγορά θα κινηθεί και το κράτος θα εισπράξει ΦΠΑ. Φτωχαίνοντας τους πάντες θα χρεοκοπήσουμε χωρίς αμφιβολία. Πρέπει να επιβληθεί στις τράπεζες, οι οποίες πρόσφατα χρηματοδοτήθηκαν σκανδαλωδώς, η φτηνή δανειοδότηση των πολιτών.
Αισχροκέρδεια Ενώ δεν έχει καθορισθεί ένα μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κέρδους, επιτρέπουμε σε υπουργούς να καθορίζουν κατά την κρίση τους την λεγόμενη αισχροκέρδεια, αποβλέποντας στη συναίνεση που εκείνη τη στιγμή θα υπάρχει από τους πολίτες, πλήττοντας εξατομικευμένα κάποιον άτυχο της συγκυρίας.
Αν θέλουμε να περιορίσουμε την αισχροκέρδεια, δεν μπορούμε να ξεκινάμε από τη λαϊκή αγορά ή τον μπακάλη. Ας αρχίσουμε από τις Τράπεζες, αποφασίζοντας πόσο επιτρέπεται να είναι το άνοιγμα μεταξύ της αγοράς (για την Τράπεζα ο ελάχιστος χορηγούμενος τόκος) και της πώλησης (για την Τράπεζα ο μέγιστος τόκος που εισπράττουν).
Ας ελέγξουμε στη συνέχεια τους μεσάζοντες, γιατί δεν επιτρέπεται το σύνολο των μεσαζόντων που διακινούν ένα προϊόν, να κερδίζει περισσότερο από το 80 % του ποσού που εισπράττει ο παραγωγός. Κατάντησε έτσι ο γεωργός και ο κτηνοτρόφος, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, να εισπράττουν ελάχιστα και οι μεσάζοντες να αποκομίζουν υπερκέρδη εις βάρος του καταναλωτή.
Άγονες γραμμές πλοίων και αεροπλάνων.
Κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος γίνεται και με τις αποζημιώσεις για τη διατήρηση των άγονων γραμμών, με πλοία και αεροπλάνα. Με πανάκριβα πλέον τα εισιτήρια και με συνήθως υπερπλήρη τα αεροπλάνα και τα πλοία, ο πολίτης πληρώνει επιδοτήσεις στις εταιρείες αυτές, σε τεράστια ύψη. Όλοι μας ζήσαμε την ιστορία με τον κ. Παυλίδη, που ανεξάρτητα μιας δικής του ανάμιξης ή όχι, αντικατοπτρίζει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί. Η πρότασή είναι να μην επιδοτούνται οι εταιρείες για την κάλυψη των άγονων γραμμών, αλλά να χορηγούνται δωρεάν εισιτήρια σε πολίτες, χωριστά για τον κάθε προορισμό, για να συμπληρωθούν θέσεις, όταν η πληρότητα είναι μικρή . Έτσι θα υπάρχει ένα καλό κίνητρο για να καλύπτονται οι άγονες γραμμές, αλλά ταυτοχρόνως θα προωθείται η τουριστική κίνηση, σε περιοχές, που την έχουν μεγάλη ανάγκη. Αντί λοιπόν να πηγαίνουν τα λεφτά μας μόνο στις τσέπες των αχόρταγων πλοιοκτητών, θα βοηθούν επιπλέον την αναζωογόνηση της τοπικής αγοράς.
Φορολογία και φοροδιαφυγή. Να φορολογούνται μόνο τα φυσικά πρόσωπα και καθόλου οι εταιρείες. Κλιμακωτή φορολόγηση δηλαδή μόνο των φυσικών προσώπων, ανάλογα με το σύνολο των ετησίων εισπράξεών του κάθε πολίτη.
Πέραν αυτού θα βοηθήσουν οι αρμόδιοι την αγορά αν καλέσουν όλους τους Έλληνες, επαγγελματίες ή απλούς πολίτες, να κάνουν οι ίδιοι μια πρόταση, με ποιον διακανονισμό μπορούν να αποπληρώσουν όσα οφείλουν στο κράτος, χωρίς την παραμικρή από τις εξουθενωτικές επαυξήσεις λόγω υπερημερίας. Είναι και για το κράτος καλύτερα να εισπράξει τα χρέη χωρίς επαυξήσεις, αντί να ελπίζει στο πολλαπλάσιο ποσό, που όμως δεν θα πάρει ποτέ, διακινδυνεύοντας και μια πτώχευση, ασύμφορη για κάθε οικονομία.
Τώρα όσον αφορά τους απαράδεκτα υψηλούς ανατοκισμούς που επιβάλει το Κράτος (ταυτόχρονα με διατάγματα περί αισχροκέρδειας πολιτών !!) ας καθορίσουν οι υπεύθυνοι έναν χαμηλό τόκο, που θα ισχύει ισόποσα για όλους. Για το κράτος, όταν χρωστάει στους πολίτες και για τους πολίτες, όταν χρωστούν στο κράτος. Έναν τόκο λίγο πάνω από τον εκάστοτε πληθωρισμό (πχ 2 %) χωρίς τους παράνομους – από την εποχή του Σαίξπηρ - ανατοκισμούς.
Κατάργηση όλων των άμεσων φόρων. Όλα τα παραπάνω καθίστανται ανεδαφικά, αν θεσμοθετήσουν την κατάργηση των άμεσων φόρων και την αντικατάστασή τους από ένα αυξημένο ΦΠΑ, κλιμακωμένο για τα είδη άμεσης ανάγκης. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αναπτυχθεί η Ελλάδα και να απαλλαγεί από τη φοροδιαφυγή, τη διαπλοκή και τη φημολογούμενη μίζα των εφοριακών, εις βάρος των εσόδων του κράτους. Πέραν αυτού θα εισρέουν τεράστιες ποσότητες κεφαλαίων, αν η χώρα μας γίνει έτσι φορολογικός παράδεισος, επαυξάνοντας σημαντικά τα έσοδα του κράτους μας (ΦΠΑ και μάλιστα αυξημένο, υπηρεσίες, προσλήψεις κλπ)
Να μην πληρώνονται οι αιρετοί, όσο το κράτος χρωστάει στους χαμηλόμισθους
Να ψηφιστεί ένας νόμος ότι οι Βουλευτές, οι Υπουργοί, οι Σύμβουλοι τους, οι Περιφερειάρχες, οι Προέδροι των ΔΕΚΟ και γενικά οι κομματικά διορισμένοι, θα πληρώνονται μόνο όταν δεν θα υπάρχει κανένα χρέος προς άλλους δικαιούχους. Είναι απαράδεκτο να μην πληρώνονται οι χαμηλόμισθοι, πχ οι καθαρίστριες ή οι συμβασιούχοι καθηγητές, αλλά να πληρώνονται ανελλιπώς, όλοι αυτοί οι υψηλόμισθοι, που κατά κάποιον τρόπο είναι συνυπεύθυνοι για το χάλι της οικονομίας.
Τα οικονομικά σκάνδαλα. Η ΕΕ έχει θεσπίσει την μετακύλιση ευθύνης από τον τελευταίο υπεύθυνο στον πρωτεργάτη της παρανομίας. Ας εφαρμόσουμε και εμείς αυτή τη μέθοδο στις περιπτώσεις οικονομικών ατασθαλιών από κρατικούς λειτουργούς.
Θα φυλακίζεται ο υπεύθυνος της ρεμούλας μέχρις ότου ή θα επιστρέψει τα χρήματα ή θα ονομάσει αυτόν που τα έχει, προκειμένου να τα απαιτήσουμε από αυτόν. Αν κάνει ένα από τα δύο θα αφήνεται ελεύθερος, χωρίς καμία άλλη επίπτωση. Με αυτόν τον τρόπο θα επιστραφούν τα χρήματα, τα οποία έχασε το κράτος μας και ο πολίτης, από τη διαχείριση των καπάτσων δημόσιων «λειτουργών» και θα συνετιστούν οι διαπλεκόμενοι.
Ασφαλιστικό. Ως γνωστό κανείς δεν παίρνει σύνταξη, αν δεν έχει πληρώσει όλες τις εισφορές του για τα προβλεπόμενα χρόνια εργασίας. Αυτά τα χρήματα έχουν δοθεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία και από αυτά, επαυξημένα με τους ανά έτος νόμιμους τόκους, πρέπει να του χορηγηθεί η σύνταξη. Αν λείπουν από τα Ταμεία, τότε κάποιος τα έχει πάρει. Γιατί το χρήμα δεν χάνεται. Απλώς αλλάζει χέρια. Πρέπει λοιπόν να απαιτήσουμε από τους ανά περίοδο υπεύθυνους ή αρμόδιους να μας τα επιστρέψουν ή να μας πουν ποιος τα έχει, για να επιστραφούν στα Ταμεία. Διαφορετικά να δεσμευτεί όλη η περιουσία του υπεύθυνου και αφού προφανώς δεν θα επαρκεί για να καλυφτεί το έλλειμμα, να μένει έγκλειστος, μέχρις ότου μας πει ποιος έχει τα χρήματα ή μέχρις ότου μας τα επιστρέψει ο ίδιος. Ο κάθε συνταξιούχος πλήρωνε μια ζωή και δεν επιτρέπεται να αγωνιά για το αν τελικά τα Ταμεία θα μπορέσουν να τον συνταξιοδοτήσουν, ενώ ταυτόχρονα αυτοί που οικειοποιηθήκαν τα χρήματα του, να τα γλεντούν ανενόχλητοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό.
ΔΕΗ και περιβάλλον. Γιατί η ΔΕΗ αγοράζει πανάκριβα ρεύμα από τα Σκόπια και δεν επιδοτεί, με το ίδιο ποσό που σήμερα δαπανά για αγορές ρεύματος, τους Έλληνες κατασκευαστές φωτοβολταϊκών συστημάτων και όσους καταναλωτές συνδέσουν τα κλιματιστικά τους με φωτοβολταϊκά, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση σε στιγμές αιχμής; Δεδομένου ότι οι περισσότεροι λειτουργούμε τα κλιματιστικά μας σε ώρες ηλιοφάνειας (ακόμα και τον χειμώνα θερμαίνουμε κυρίως την ημέρα) θα γλύτωνε έτσι η ΔΕΗ από τις αιχμές κατανάλωσης, οι οποίες την αναγκάζουν να αγοράζει ρεύμα. Το κέρδος είναι πολλαπλό, αφού δεν αγοράζουμε ρεύμα, βελτιώνουμε το περιβάλλον, βοηθούμε την Ελληνική βιομηχανία, και βελτιώνουμε τα οικονομικά των νοικοκυριών μας.
Ταυτόχρονα να επιδοτηθούν όσοι Έλληνες ερευνητές ασχολούνται με τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, την ενέργεια από τα κύματα, την αποθήκευση του νερού της βροχής για υδροηλεκτρικά έργα και τις ανεμογεννήτριες νέου τύπου για τις ταράτσες των πολυκατοικιών. Μειώνεται έτσι η κατανάλωση υγρών καυσίμων για την κίνηση, προωθείται η έρευνα στην Ελλάδα και ενδέχεται να κάνουμε εξαγωγή τεχνολογίας ή προϊόντων στο εξωτερικό.
Η απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων. Γιατί ο ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου οχήματος και ο αγοραστής του καινούργιου να είναι το ίδιο πρόσωπο, όταν ο στόχος είναι να αποσυρθούν όσο περισσότερα παλαιά οχήματα γίνεται;;; Αυτός ο όρος που κάποιος μανδαρίνος άλλαξε στην αρχική ρύθμιση, που ήταν σωστή, πρέπει να καταργηθεί. Κατά τα άλλα το μέτρο είναι σωστό γιατι δίδεται το ίδιο ποσό σε ακριβά και φτηνά οχήματα, ώστε να συμφέρει περισσότερο η αγορά ενός φτηνού αυτοκινήτου με χαμηλότερες εκπομπές CO2.

Τα παραπάνω αποτελούν μια λίγο προσαρμοσμένη, περιληπτική απαρίθμηση μερικών από τις προτάσεις προς τον Νέο μας Πρωθυπουργό, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά ορισμένα από τα στραβά του ισχύοντος πολιτικού μας συστήματος που, αν δεν αλλάξει ουσιαστικά, καμία βελτίωση δεν είναι εφικτή.

Λίνος Κουντουράς
Απάντηση