Δάσκαλος Νικόλαος Παν. Αυγουστίδης

Συζητήσεις σχετικές με θέματα εκπαίδευσης.
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12109
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Δάσκαλος Νικόλαος Παν. Αυγουστίδης

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

     ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Ν. Π. Αυγουστίδης.jpg
     Θέλοντας να καταγράψουμε και να διασώσουμε στοιχεία εκπαιδευτικά, αναφερόμενα στη Λέσβο και σε Λέσβιους, επισκεφτήκαμε στις 22.8.2017, ημέρα Τρίτη, στο εξοχικό του στη Βριακή Γέρας, τον εκλεκτό απόμαχο δάσκαλο Νικόλαο Παναγιώτη Αυγουστίδη και πήραμε συνέντευξη, την οποία δημοσιεύουμε παρακάτω.

     ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

     «Γεννήθηκα στις 19 Αυγούστου 1929 στον Παλαιόκηπο της Γέρας. Γονείς μου οι Παλαιοκηπιανοί Παναγιώτης Νικολάου Αυγουστίδης (1900-1970) και η Κοραλία Παναγιώτη Σαμαρά (1902-1991), που ήταν ολιγογράμματοι. Θυμάμαι που η μάνα μου έλεγε πως δεν ξέρει πολλά γράμματα και πως είχαν το Αλφαβητάριο του Σκορδέλη. Αυτάδελφός μου ο Περικλής που γεννήθηκε το 1944. Τελείωσε τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (Ο.Π.Ε.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και διορίστηκε στο Ίδρυμα Κοινωνικών
Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.), από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του διευθυντή.

     Πήγα στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκήπου το 1936. Το 1940 κηρύχτηκε ο ιταλοελληνικός πόλεμος και ακολούθησε η επάρατη κατοχή. Δέον να [...]

Συνέντευξη.jpg
     Ο διευθυντής του περιοδικού παίρνει συνέντευξη από το δάσκαλο Νικόλαο Παναγιώτη Αυγουστίδη.
Βριακή, 22.8.2017.
      σελ.15

     [..]Χαρίλαο Κουδουνέλη, Μένανδρο Χατζηπαναγιώτη, Στράτο Χατζηπαναγιώτη, Γιάννη Αλεντά, Γεώργιο Δουκάκη, Ευστράτιο Χατζηπροκοπίου και Μιχαήλ Πράτσο, και τον Ασωματιανό Γεώργιο Καντάση.
Νίκος Μαλλιάκας.jpg
     «Ζαρίφειος» Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης (1950). Δευτεροετείς σπουδαστές.
Όρθιοι, από δεξιά, πρώτος ο Νικόλαος Αυγουστίδης, πέμπτος ο Νικόλαος Μαλλιάκας (Παλαιόκηπος).
Καθήμενοι, από δεξιά, πρώτος ο Μένανδρος Χατζηπαναγιώτης (Αγιάσος).
Οι υπόλοιποι σπουδαστές είναι από άλλα μέρη της Ελλάδας.



     Αποφοίτησα από το Γυμνάσιο Μυτιλήνης πήγα στη βόρεια Ελλάδα, στην Αλεξανδρούπολη, έδωσα εξετάσεις και κατάφερα να εισαχθώ στην εκεί Παιδαγωγική Ακαδημία, μια και δεν υπήρχε ακόμη Παιδαγωγική Ακαδημία στη Μυτιλήνη. Την ίδια χρονιά πέτυχε και ο συγχωριανός μου Νικόλαος Δημητρίου Μαλλιάκας, με τον οποίο συγκατοικήσαμε. Στις παραπάνω εξετάσεις συμμετείχαν και οι Αγιασώτες Μένανδρος Χατζηπαναγιώτης, Στράτος Χατζηπαναγιώτης και Μιχαήλ Πράτσος.

     Περάτωσα τις σπουδές μου το 1950, μετά από δύο χρόνια. Διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης ήταν ο Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος, ο οποίος μας δίδαξε παιδαγωγικά, κοινωνιολογία και εκπαίδευση. Στο διδακτικό προσωπικό ανήκαν ο Σέπας, από την Αγία Άννα Εύβοιας, ο οποίος μας δίδαξε αγγλικά και τεχνικά, ο μουσικός Γιάννης Διανέλος, καταγόμενος από την Κύπρο, ο φυσικός Γεωργούσης, ο γεωπόνος Διακογιάννης, ο γυμναστής Στυλιανός Μπεναρδής, ο οποίος δέον να σημειωθεί ότι ήταν πρωταθλητής στο δέκαθλο, και ο Ταμβακίδης, ο οποίος μας έκανε λογοτεχνία.

     Τον Απρίλιο του 1952 κατατάχτηκα στο στρατό και υπηρέτησα επί 27 μήνες ως το Μάιο του 1954. Παρουσιάστηκα στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (Κ.Ε.Ν.) Κορίνθου ως Υποψήφιος Έφεδρος Αξιωματικός (Υ.Ε.Α.), αλλά δεν επιλέχτηκα. Εν συνεχεία πήγα στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων (Κ.Ε.Δ). Χαϊδαρίου κι έγινα διαβιβαστής, χειριστής ασυρμάτου. Υπηρέτησα στο Κολοκούρι Κατερίνης, όπου έδρευε Τάγμα Διαβιβάσεων. Από εδώ, αν και ήμουν στρατιώτης, με απέστειλαν στην Καστοριά και με διέθεσαν ως δάσκαλο στην Επιθεώρηση Δημοτικής Εκπαιδεύσεως, στο Νεστόριο, όπου ήταν εγκατεστημένο τάγμα προκαλύψεως. Ο επιθεωρητής με απόσπασε στο μονοθέσιο Πορειάς, όπου πήγα και ανέλαβα υπηρεσία. Απείχε μιάμιση ώρα με το ζώο από το Ορεστικό Άργος. Στην Πορειά κάθισα ένα χρόνο, το 1953. Δέον να σημειωθεί ότι, ενώ ήμουν ακόμη εκπαιδευόμενος στο Κ.Ε.Δ. Χαϊδαρίου, μου ήρθε κανονικός διορισμός, γιατί δεν ήταν υποχρεωτικό τότε να διοριστεί κανείς, αφού προηγουμένως έχει κάνει το στρατιωτικό του. [...]

      [...} Όταν έφυγε ο Άγγελος Υψηλάντης, επανήλθα στον Παλαιόκηπο έχοντας το βαθμό διευθυντή Β' (1983-1985). Μετά προαχθείς στο βαθμό του διευθυντή Α' μετατέθηκα στο Β' Πειραματικό Σχολείο της Ακαδημίας Μυτιλήνης, με διευθυντή το Γεώργιο Σωτηρίου. Από εδώ συνταξιοδοτήθηκα το 1985, πριν τελειώσει το σχολικό έτος.

     Δημιούργησα οικογένεια, νυμφευθείς τον Ιούλιο του 1958 τη Γεωργία Κωνσταντίνου Βουχλή (1932-2014), αδελφή του αποβιώσαντος δασκάλου Ιωάννη Βουχλή, αλλά και των επίσης αποβιωσάντων Γεωργίου του Νικολάου.
     Απόχτησα δύο τέκνα, τον Παναγιώτη, που σπούδασε γεωλόγος, και την Κοραλία, σύζυγο του Γερμανού ιατρού Frank Muller, η οποία σπούδασε Παιδαγωγικά στην Περούτζια της Ιταλίας, καθώς και Ψυχολογία στη Νάπολη».



     Περιοδικό «Αγιάσος» τ. 225, Μάης - Ιούνης 2018
     του «Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών»
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Στέλιος Ε. Παππάς την Πέμ Ιουν 09, 2022 11:41 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Στέλιος Ε. Παππάς
Κσποιος
Επισκέπτης
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Τετ Ιουν 08, 2022 3:58 pm

Re: Δάσκαλος Νικόλαος Παν. Αυγουστίδης

Δημοσίευση από Κσποιος »

Χθες η μητέρα μου μου είπε να βάλω στο ίντερνετ το όνομα του δασκάλου της και βγήκε αυτό το άρθρο. Μετά από 69 χρόνια. Ο δάσκαλος αγαπούσε όλους τους μαθητές στην Πορειά Καστοριάς. Όταν έφυγε όλοι στενοχωρέθηκαν. Τον συνόδεψαν στην διασταύρωση για Καστοριά, ενάμιση χιλιόμετρο από το χωριό. Ευχαριστώ που το δημοσιεύσατε.
Απάντηση