ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΝΙΚΟΥ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ

Θέματα σχετικά με την πολιτική
Απάντηση
stournaras.dimitris
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Δευ Οκτ 17, 2011 11:16 am

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΝΙΚΟΥ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ

Δημοσίευση από stournaras.dimitris »

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΝΙΚΟΥ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ
Στον Δημήτρη Στουρνάρα

Μέσα σε ένα μήνα ταξίδεψα δύο φορές στη Μυτιλήνη και τις δύο συνταξίδεψα με τον κ. υπουργό, θυμήθηκα λοιπόν τα παλιά - έχω πάρει πολλές συνεντεύξεις από τον κ. υπουργό και τον ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνει - και του ζήτησα για λογαριασμό της Γέρας μια νέα συνέντευξη. Ανταποκρίθηκε ευχαρίστως και σε χρόνο ρεκόρ απάντησε με απόλυτη ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που του υπέβαλα. Ο κ. Σηφουνάκης είναι ένας από τους πολλούς “ξένους” που αγάπησαν αυτό το νησί, αλλά και οι κάτοικοι του ανταποδίδουν απλόχερα την αγάπη τους. Νομίζω ότι η Γέρα έχει ένα μεγάλο - θα το διαπιστώσετε από τις απαντήσεις – μέρος της αγάπης του υπουργού – ίσως το μεγαλύτερο – από ολόκληρη τη Λέσβο.

Ερώτηση. Κύριε υπουργέ, είστε σε ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία και νομίζω ότι σαν διακεκριμένος αρχιτέκτων σας ταιριάζει απόλυτα, μπορείτε να μου πείτε τα σχέδιά σας ειδικά για τη Λέσβο;

Απάντηση. O σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων ανάπτυξης ενός τόπου δεν είναι υπόθεση ενός μόνου ατόμου, ας είναι αυτός και υπουργός και πρωθυπουργός… ακόμη. Η Πολιτεία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέτει τις προτεραιότητες και συντονίζει τον προγραμματισμό και την εκτέλεση έργων υποδομής σ’ όλους τους τομείς. Ειδικά για την Λέσβο σήμερα, τα έργα που βρίσκονται σε προγραμματική εξέλιξη - πέραν των ήδη εκτελούμενων, όπως η ολοκλήρωση του οδικού τμήματος Λάρσου-Καλονής - είναι οι δύο οδικοί άξονες Καλλονής–Ερεσσού–Σιγρίου και Καλλονής–Πέτρας, το λιμάνι του Σιγρίου και ο νέος σύγχρονος αεροσταθμός του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Βεβαίως υπάρχει κι ένας μεγάλος αριθμός άλλων έργων υποδομής, όπως π.χ. ο σχεδιασμός για το νέο λιμάνι Μυτιλήνης, δρόμοι Πλωμαρίου, Μανταμάδου, παρακάμψεις οικισμών κλπ, έργα αστικών υποδομών όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί και έργα ύδρευσης αποχέτευσης, κ.α. που είναι στο στάδιο υλοποίησης ή μελέτης. Η ομαλή πορεία των έργων αυτών νομίζω ότι δημιουργεί την βάση για πραγματική ανάπτυξη στον τόπο μας.

Ερώτηση. Στο παρελθόν ο τ. υπουργός κ. Σουφλιάς έδωσε πολλές υποσχέσεις για ένταξη στο σχέδιο χιλιάδων στρεμμάτων, ιδιαίτερα στην Αττική, τελικά όμως δεν μπήκε ούτε ένα στρέμμα. Θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση να γίνει στην πατρίδα μας κάτι που στο εξωτερικό είναι κανόνας, δηλαδή πρώτα μπαίνει η περιοχή στο σχέδιο, έπονται κατά σειρά δρόμοι, αποχετεύσεις, πλατείες, σχολεία και τελευταία τα σπίτια.
Εδώ γίνονται ακριβώς αντίστροφα.

Απάντηση. Πράγματι στην πατρίδα μας πολλές φορές πολλά πράγματα τα κάνουμε αντιθέτως. Δυστυχώς και στο θέμα της χωροταξίας και του προσδιορισμού των χρήσεων γης δεν εφαρμόζουμε κανόνες ορθολογισμού. Οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων πρέπει να γίνονται κάτω από προϋποθέσεις, όπως π.χ. ποια πληθυσμιακή αύξηση υπήρξε τα τελευταία χρόνια, ποια η δυναμική και τι επιζητείται. Ζούμε σε εποχή υπερβολής και άκρατου καταναλωτισμού. Σας δίνω ένα παράδειγμα: Στο νησί μας οι κάτοικοι της πόλης της Μυτιλήνης είναι περίπου όσοι και πριν από 40 χρόνια, όμως η έκταση της πόλης σχεδόν δεκαπλασιάστηκε. Αυτό δεν συναντάται πουθενά στην Ευρώπη.

Ερώτηση. Κύριε υπουργέ θέλω τη γνώμη σας για τον “Καλλικράτη” και αν έχετε να προτείνετε κάποια βελτίωση, ιδιαίτερα για τον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο Μυτιλήνης.

Απάντηση. Βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο της εφαρμογής του σχεδίου “Καλλικράτης”, με το οποίο επέρχεται μια ουσιαστική αλλαγή στην δομή των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναγκαία κατά τη γνώμη μου, για να εκσυγχρονισθεί η χώρα μας, να εναρμονισθεί με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. και να γίνει πιο ανταγωνιστική. Σε ό,τι φορά στην χωροταξική εφαρμογή του, έχω ήδη τοποθετηθεί σαφώς, δηλαδή έβλεπα στη Λέσβο τρεις μεγάλους Δήμους, κατά την διαίρεση των επαρχιών που υπήρχε παλαιότερα (Μυτιλήνης, Μηθύμνης και Πλωμαρίου), θεσμός που λειτούργησε επί δεκαετίες αποτελεσματικά. Τελικά επικράτησε το μοντέλο ένα νησί - ένας Δήμος (πλην Κρήτης και Εύβοιας, λόγω μεγέθους). Δεν είναι λάθος, αλλά νομίζω θα απαιτηθεί χρόνος και προσπάθεια προσαρμογής ώστε και οι στόχοι του “Καλλικράτη” να επιτευχθούν και οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα από πριν.

Ερώτηση. Θέλω το σχόλιό σας για το μνημόνιο.

Απάντηση. Το «μνημόνιο» προστέθηκε πρόσφατα στη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική μας ζωή, ως ένας καινούργιος όρος, με αρνητική θα έλεγε κανείς διάσταση, όπως καλλιεργήθηκε από τον τύπο και την αντιπολίτευση. Κατά την γνώμη μου το «μνημόνιο» δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια συμφωνία σε κυβερνητικό επίπεδο, ανάμεσα στην χώρα μας και στους εταίρους της κυρίως στην Ε.Ε., χάρις στην οποία ουσιαστικά εξασφαλίστηκε η επιβίωσή μας. Ούτε για να το λατρέψεις και να θεοποιήσεις είναι, ούτε βέβαια και να το καταριέσαι! Καλύπτει μια ανάγκη, που δημιουργήθηκε απ’ τον αλόγιστο δανεισμό της χώρας (κυρίως απ’ τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. 2004 – 2009) που ήλθε να προστεθεί στην ήδη κακή οικονομική μας κατάσταση, απ’ τη συσσώρευση ιδιαίτερα απ τη Μεταπολίτευση εδώ του εξωτερικού δανεισμού.

Ερώτηση. Κύριε υπουργέ, τελευταία έχω δει στην τηλεόραση και έχω διαβάσει και στον τύπο ότι δίνονται τρομερά ποσά σε συνδικαλιστικά σωματεία, μάλλον κυβερνητικά και θέλω τη γνώμη σας γι’ αυτό και επίσης πώς κρίνετε την συμπεριφορά ορισμένων συνδικαλιστών.

Απάντηση. Μια απ’ τις βασικές αρχές του συνδικαλισμού νομίζω πως είναι η αυτονομία και η αυτοτέλεια του έναντι της εργοδοσίας. Άρα ο συνδικαλισμός πρέπει να στηρίζεται οικονομικά στις συνδρομές των μελών του και όχι στην οποιασδήποτε μορφής πριμοδότηση και οικονομική ενίσχυση της εργοδοσίας. Ασφαλώς και υπάρχουν όμως, βάσει συλλογικών συμβάσεων, περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εργοδότης συμφωνείται να δίνει παροχές προς το προσωπικό, π.χ. διακοπές κλπ. Σε κάθε περίπτωση τα συνδικάτα δεν θα πρέπει να είναι οι διαχειριστές, αλλά σχετικοί προς τούτο φορείς των εργαζομένων, όπως π.χ. η Εργατική Εστία κ.α.

Ερώτηση. Κύριε υπουργέ, τί προβλέπετε, ανασχηματισμό, εκλογές, ή κανένα από τα δύο;

Απάντηση. Σήμερα η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες στην Ε.Ε. (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) ως πιο αδύναμες οικονομικά χώρες, σε σύγκριση με τις ισχυρές (Γερμανία και δορυφόροι της), βρίσκεται σε δεινή κατάσταση απ’ τη γενικευμένη οικονομική κρίση που συνταράσσει όλο τον κόσμο. Παράλληλα ως χώρα της ζώνης του Ευρώ, διέπεται από συνθήκες που επιβάλουν ενιαία και αυστηρή οικονομική διαχείριση. Αυτό το αναγνωρίζουν (ή οφείλουν να το αναγνωρίζουν) όλα τα πολιτικά κόμματα, αφορά όλους μας και όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ. Ένας ουδέτερος κριτής απ’ το εξωτερικό ίσως θα διερωτόταν εύλογα γιατί στην Ελλάδα, με τόσα διαχρονικά οικονομικά προβλήματα και με τόση πίεση που της ασκείται απ’ τους δανειστές της, να μην υπάρχει μια διακομματική συνεννόηση, ακόμη και υπό μορφή οικουμενικής κυβέρνησης, όπως αλλού. Ατυχώς, μέχρι τώρα, στην πολιτική παράδοση στη χώρα μας δεν ευνοούνται οι πολυκομματικές κυβερνήσεις. Οσάκις αυτό συνέβη, έγινε προ πολιτικών αδιεξόδων ή εθνικών κρίσεων (π.χ. 1974 ή 1989). Στην Δημοκρατία όμως αδιέξοδα δεν υπάρχουν! Προσωπικά εκτιμώ πως αν απαιτηθούν νέες ειδικές διακρατικές συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα, θα πρέπει να υπάρξει διακομματική συνεννόηση, αλλιώς τη λύση θα δώσει ο κυρίαρχος Λαός. Επιτρέψτε μου μόνο να επισημάνω ότι, παρά την δίνη που δημιουργεί η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που αναγκάζεται να λαμβάνει η Κυβέρνησή μας, η εμπιστοσύνη του κόσμου προς το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει εμφανής, όπως άλλωστε δείχνουν και οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις. Αυτό μας οδηγεί, αν μη τι άλλο, στο συμπέρασμα, ότι το εκλογικό σώμα συναισθάνεται την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, μέσα στην εξαιρετικά αρνητική διεθνή οικονομική συγκυρία και στηρίζει στο ΠΑΣΟΚ τις όποιες ελπίδες του για έξοδο απ’ την κρίση. Αυτό νομίζω θα πρυτανεύσει και στις εκλογές οπότε κι αν γίνουν.
Τώρα για τον ανασχηματισμό που ρωτάτε, θα επαναλάβω το χιλιοειπωμένο, πως είναι στην βούληση του Πρωθυπουργού, να τον επιβάλλει, οπόταν αυτός νομίζει ότι ένα νέο κυβερνητικό σχήμα θα εξυπηρετήσει αποτελεσματικότερα την χώρα και τον Λαό.

Ερώτηση. Κύριε υπουργέ ποιές είναι οι σχέσεις σας με το σημερινό Δήμαρχο και “αντάρτη” του ΠΑΣΟΚ κ. Βουνάτσο;

Απάντηση. Γνωρίζουν οι πάντες ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στην Λέσβο συντάχθηκα με το υποστηριζόμενο απ’ το ΠΑΣΟΚ ψηφοδέλτιο, το οποίο για ελάχιστους ψήφους αποκλείστηκε απ’ τον 2ο γύρο. Έτσι λοιπόν και ο ίδιος, όπως νομίζω και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών, οδηγήθηκε την δεύτερη Κυριακή ή να επιλέξει τον Δ. Βουνάτσο ή έστω να καταψηφίσει τον δεξιό υποψήφιο. Βεβαίως αυτό δεν νομίζω ότι δημιουργεί υποχρέωση να χρεωθώ τις επιλογές και τον τρόπο διαχείρισης των κοινών απ’ το ίδιον και τους συνεργάτες του, αλλά ούτε και να του αρνηθώ την υποστήριξη στις υποθέσεις εκείνες που έχω την αρμοδιότητα και αφορούν είτε τον θεσμό είτε την εξυπηρέτηση των δημοτών της Λέσβου. Πρόσφατα μάλιστα, κατά την Μ. Εβδομάδα, επιδίωξα ο ίδιος να τον συναντήσω μαζί με τον Περιφερειάρχη κ. Ν. Γιακαλή για να τον ενημερώσω για θέματα αρμοδιότητας μου, όπως π.χ. για την πορεία των έργων βιολογικών καθαρισμών σε πρώην δήμους του νησιού, τους ποδηλατόδρομους κλπ. Εκτιμώ πως η συνάντησή μας αυτή υπήρξε εποικοδομητική, όπως άλλωστε και ο ίδιος δήλωσε, και δεν έχω πρόβλημα αν χρειασθεί, για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα του νησιού και των δημοτών που με αφορά, να ξανασυναντηθώ μαζί του.

Ερώτηση. Τελειώνοντας τις ερωτήσεις θέλω να στείλετε ένα μήνυμα στους Γεραγώτες και να προσθέσετε ό,τι επιθυμείτε.

Απάντηση. Η Γέρα, τα τελευταία χρόνια, από το 1997 που με κάποιους φίλους δημιουργήσαμε την πολιτιστική εταιρεία «Αρχιπέλαγος» και αγοράσαμε το Ελαιοτριβείο Βρανά και δημιουργήσαμε το Μουσείο, είναι το δεύτερο σπίτι μου.
Και τώρα που έχω πολλά και δύσκολα καθήκοντα, μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα βρίσκομαι στη Γέρα και στο Μουσείο.
Χαίρομαι που έγινε πόλος έλξης το Μουσείο και χαίρομαι επίσης που ξεκίνησε το μεγάλο έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του Παπάδου, για το οποίο συνεργάσθηκα με τον Δήμαρχο Σ. Ζαμπτράκη στενά και με μεράκι.
Θέλω να καλέσω τους Γεραγώτες ν’ αγκαλιάσουν το Μουσείο – Ελαιοτριβείο και τον Δήμο Λέσβου να συνδράμει στην λειτουργία του και στις ανάγκες.

Δημήτρης Στουρνάρας
E-mail: stournaras.dimitris@istria.gr
Απάντηση