Τι πρέπει να γνωρίζουμε ....

Θέματα σχετικά με την διοικητική μεταρρύθμιση
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12127
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

Τι πρέπει να γνωρίζουμε ....

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

Εμείς, οι Γεραγώτες

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε …

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΛΕΣΒΟΥ

Έκπληξη, ασφαλώς καθόλου ευχάριστη, μου δημιούργησε πρόσφατη συζήτηση με επιτυχημένο αυτοδιοικητικό, όταν διαπίστωσα ότι αγνοούσε βασικές έννοιες του Νέου Νόμου, που περιέχει το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Κι εύκολα κανένας αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει με μας τους απλούς δημότες.
Παρακάλεσα τους φίλους υπεύθυνους των καλών εφημερίδων μας, «Γέρα» και «ΤΟ ΒΗΜΑ της Γέρας», να συμβάλουν στην ενημέρωση των συνδημοτών μας. Ας ελπίσουμε, ότι θα το πράξουν.
Μέχρι τότε, όμως, ας αρχίσουμε μόνοι μας, λίγο - λίγο να ενημερωνόμαστε, γιατί «Αθρόον μάθημα φύσις ανθρώπου ου δέχεται». Να πληροφορηθούμε ό, τι μας είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να συνεννοούμαστε και στη συνέχεια να τον αξιοποιήσουμε για το καλό μας.
Ο Νόμος αυτός δεν έχει μόνο ελαττώματα (ένας δήμος στο νησί μας) , έχει και τα καλά του. Ας μην βλέπουμε στο παγώνι μόνο τ' άσχημα πόδια του, ας ρίξουμε και μια ματιά στη φανταχτερή ουρά του ! Θα ευχαριστηθούμε, κι αυτό κάνει καλό στην υγεία μας, σωματική και ψυχική.
Ο Ν. 3852 ΦΕΚ / Α΄ / 87 / 7-6-2010 για τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» http://www.gera-forum.info/viewtopic.php?f=11&t=353 αποτελείται από 286 άρθρα ( 136 σελίδες). Αρκετά … Γι’ αυτό ας επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σε ορισμένα απ’ αυτά που θα πρέπει να γνωρίζουμε …

Δημοτική ενότητα

Ήδη αρχίσαμε ν’ ακούμε και να διαβάζουμε: «Δημοτική ενότητα», «Δημοτική κοινότητα», «τοπική κοινοτητα» κ.λπ Ας δούμε, όμως, τι σημαίνουν, σε τι αντιστοιχούν…

Δημοτική ενότητα Γέρας θα λέγεται ο πρώην -από 1/1/2011-καποδιστριακός δήμος μας. Και θ’ αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια.
Δημοτική κοινότητα Παπάδου, Δημοτική Κοινότητα Σκοπέλου, Δημοτική κοινότητα Παλαιοκήπου, Δημοτική κοινότητα Μεσαγρού θα ονομάζονται τα πρώην τοπικά διαμερίσματα, επειδή έχουν πληθυσμό πάνω από 1.000 κατοίκους (Απογραφή 2001).
Ενώ τα μικρότερα χωριά μας: Τοπική κοινότητα Περάματος, Τοπική Κοινότητα Πλακάδου.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αυτοδιοικητικές εκλογές

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Για πρώτη φορά στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους θα έχουμε περιφερειακές εκλογές. Οι Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις καταργούνται καθώς κι οι δεκατρείς (13) Καποδιστριακοί δήμοι και δημιουργείται ένας στο νησί μας με πληθυσμό 90.000 κατοίκων (18ος σε πληθυσμό της χώρας ) κι ο πρώτος σε έκταση.
Βέβαια αρκετοί συμπολίτες μας δεν θα συμμετάσχουν στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία. Έτσι έχουν αποφασίσει. Έχω τη γνώμη ότι δεν είναι η καλύτερη. Υπάρχει πάντα, στις παρατάξεις και στους υποψηφίους, το «μη χείρον βέλτιστον». Επίκαιρο είναι και το άρθρο και καλογραμμένο για την αποχή που είναι παραίτηση τού κ. Γιάννη Καλλοντζή. http://www.gera-forum.info/viewtopic.ph ... 191be#p557 «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ» 3-11-2010.
Όσοι, όμως, τελικά αποφασίσουν να πάνε -κι είμαι βέβαιος ότι θα συμμετάσχουν οι περισσότεροι σ’ αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας- θα πρέπει να γνωρίζουν ορισμένα βασικά όπως:
Την προσεχή Κυριακή στις 7 το πρωί θ’ αρχίσει η εκλογική διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα.
Σε ποιο εκλογικό τμήμα (Ε. Τ.) θα ψηφίσουμε; Η απάντηση: [Μάθε πού ψηφίζεις http://www.ypes.gr/ ], Σε κάθε Ε. Τ. θα υπάρχουν δυο κάλπες, μία για τις περιφερειακές εκλογές κι η άλλη για τις δημοτικές, πέντε (5).
Ο εκλογέας όταν προσέλθει στο εκλογικό του τμήμα ψηφίζει πρώτα για τις περιφερειακές εκλογές http://www.gera-forum.info/viewtopic.php?f=6&t=465 κι αμέσως μετά για τις δημοτικές εκλογές: http://www.gera-forum.info/viewtopic.php?f=6&t=433

Στις Περιφερειακές εκλογές
Στη διαδικασία αυτή -που είναι κι η πιο απλή- διεκδικούν την ψήφο μας έξι (6) παρατάξεις, ζωή να έχουν! Ένα απ’ αυτά θα προτιμήσουμε και μπορούμε να βάλουμε μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης.

Στις Δημοτικές εκλογές
Θα μας δώσουν πέντε ( 5) ψηφοδέλτια ισάριθμων συνδυασμών. Το καθένα έχει μήκος 60 εκ.
Στο επάνω μέρος θα δούμε το έμβλημα της παράταξης, ακολουθεί ο τίτλος της κι αμέσως μετά το ονοματεπώνυμο του υποψήφιου Δημάρχου.

Το κυρίως ψηφοδέλτιο χωρίζεται σε τρία (3) μέρη.
Στο α΄ μέρος αναγράφονται -κατ’ αλφαβητική σειρά- τα ονόματα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων της δημοτικής ενότητας Γέρας, ( του νυν καποδιστριακού δήμου Γέρας). Ένας (1) σταυρός προτίμησης (ή κανένας).

Στο β΄ μέρος τα ονόματα -πάλι κατ’ αλφαβητική σειρά- τα ονόματα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων του κεντρικού ψηφοδελτίου των υπόλοιπων δώδεκα δημοτικών ενοτήτων (καποδιστριακών δήμων του νησιού μας: Μυτιλήνης, Πλωμαρίου, Ευεργέτουλα κ λπ). Ένας (1) σταυρός προτίμησης.

Το γ΄ μέρος θα είναι διαφορετικό για το κάθε χωριό μας.
Θα έχουμε ξεχωριστό ( γ΄ μέρος ) με τα ονόματα των υποψηφίων της Δημοτικής Κοινότητας Σκοπέλου, διαφορετικό τής Δημοτικής κοινότητας Παπάδου, Παλαιοκήπου και Μεσαγρού. Έχουμε δικαίωμα μέχρι δυο (2) σταυρούς προτίμησης.
Των μικρότερων χωριών μας, σύμφωνα με την Απογραφή του 2001: Της τοπικής κοινότητας Περάματος ή Πλακάδου: έναν (1) σταυρό προτίμησης.
Στέλιος Ε. Παππάς
Απάντηση