Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας

Συζητήσεις σχετικές με θέματα εκπαίδευσης.
Απάντηση
Ολύμπιος
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 223
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 12, 2009 1:35 am

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας

Δημοσίευση από Ολύμπιος »

     Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Χημείας 2011 και αφορούσε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Ελλάδα. Η υποψηφιότητά μας διακρίθηκε στις 20 καλύτερες εργασίες από τις 130 της πρώτης φάσης του διαγωνισμού. Κατόπιν συμμετείχαμε στην τελική φάση στην Αθήνα, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στα Εκπαιδευτήρια της Ελληνογερμανικής Αγωγής, όπου οι μαθητές εκτέλεσαν ζωντανά το πείραμα παρουσία της επιτροπής αξιολόγησης των πειραμάτων και των υπολοίπων συμμετεχόντων.

     Οι διοργανωτές του διαγωνισμού ήταν το ΠΜΣ του Τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ενωση Ελλήνων Χημικών και τα Εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή.

     Το πείραμα που παρουσιάσαμε με τίτλο «Η Χημεία … της καρδιάς μας!» είναι χρωματογραφία λεπτής στιβάδας. Η πρωτοτυπία του πειράματος έγκειται στο γεγονός ότι εκτελείται με πολύ απλά υλικά, δηλαδή κορν φλάουρ, διαφάνειες εκτυπωτή inkjet, νερό και μαρκαδόρους που οι μικροί μαθητές έχουν στην κασετίνα τους. Μάλιστα φροντίσαμε η πειραματική μας διάταξη να έχει σχήμα καρδιάς, ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν τις χημικές αρχές του πειράματος με τρόπο παιγνιώδη και διασκεδαστικό. Τα χρωματικά αποτελέσματα του πειράματος είναι τόσο εντυπωσιακά που μοιάζουν με έργα τέχνης!

     Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή αξιολόγησης του πειράματος μάς ενημέρωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι η ομάδα μας ήταν πρώτη με διαφορά μεταξύ των συμμετεχόντων. Το δεύτερο και τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν σε Λύκεια.

Μιχαέλα
Απάντηση