ΓEΡΑΓΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Συζητήσεις σχετικές με την περιοχή της Γέρας.
Απάντηση
stournaras.dimitris
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Δευ Οκτ 17, 2011 11:16 am

ΓEΡΑΓΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Δημοσίευση από stournaras.dimitris »

ΓEΡΑΓΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Γράφει ο Δημήτρης Στουρνάρας
Αυτό το σημείωμα γράφεται μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς , οπότε τι πιο φυσικό να αρχίσω με τις καθιερωμένες ευχές. Εύχομαι στους απανταχού Γεραγώτες και ιδιαίτερα της Αυστραλίας και στο φίλο μου Γιάννη Ψωμά να είναι όλοι καλά και ο καινούριος χρόνος να τους χαρίσει ότι επιθυμούν και πάνω απ όλα υγεία.
Τις ώρες που διαβάζετε αυτές τις γραμμές πιθανότατα να έχουμε μια νέα κυβέρνηση - όποια και να είναι αυτή - εύχομαι να είναι επιτυχημένη για το καλό όλων μας. Διάβασα σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι ο Σύριζα κατηγόρησε την κυβέρνηση της Κύπρου για μονομερή ενέργεια σε βάρος της Τουρκίας σχετικά με την ΑΟΖ . Παιδιά ηρεμήστε και μην ξεχνάτε ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητη χώρα, η Τουρκία κατέχει παράνομα το 40% του νησιού και αυτό για μένα είναι το όνειδος της παγκόσμιας κοινωνίας. Πάντως εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γινόμαστε συνήγοροι ενός βάρβαρου και απολίτιστου λαού που η μόνη του προσφορά στην ανθρωπότητα είναι οι ….γενοκτονίες. Βέβαια εμείς κάθε μέρα γεμίζουμε τα καραβάκια τους ,αγοράζουμε τη σαβούρα τους ενισχύοντας την οικονομία τους και πληρώνουμε και 20,000,000e το χρόνο για αντιμετώπιση των παράνομων πτήσεων πάνω από τα κεφάλια μας.
<<Προοδευτικοί >> πρυτάνεις , μεταξύ των οποίων και ο ημέτερος του Πανεπιστημίου Αιγαίου , έδωσαν άδεια στον εαυτό τους – φυσικά μετά αποδοχών- για να διδάσκουν στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το γράφω για να δείτε ποιοι δεν θέλουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Η Ελλάδα που θα έπρεπε να έχει τα καλλίτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων διότι οι πανεπιστημιακοί μας φοβούνται τη σύγκριση, τον ανταγωνισμό ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Κρίμα.
Άλλο πάλι τούτο . Καλλίγραμμη παρουσιάστρια που ελάμβανε μισθό από ιδιωτικό κανάλι 800e διορίστηκε με υπογραφή του κ Τουρκολιά στην Εθνική Τράπεζα αντί του ευτελούς ποσούτων…..7,000e. Nαι καλά διαβάσατε όχι 700 αλλά 7 χιλιάδες ευρώ. Γιατί να τσιγκουνευτεί ο άνθρωπος μήπως θα τα δώσει από την τσέπη του ; Μήπως θα του κάνουν παρατήρηση αυτοί που τον διόρισαν ; Το πολύ-πολύ να του ζητήσουν να διορίσει και κάνα δικό τους κορίτσι. Θα μου πείτε τώρα γιατί αυτές οι περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται από την αντιπολίτευση ; Όχι δα ,αυτοί περιμένουν να έρθει η σειρά τους. Τον Άκη τον κατήγγειλε κανείς ; Όχι, οι δημοσιογράφοι τον αποκάλυψαν. Μάλιστα αυτοί – εννοώ οι πολιτικοί- τον κάλυψαν γιατί δεν αποδείχθηκε σε ποιο λογαριασμό πήγαν τα λεφτά που έλειπαν, μια και ο Άκης – και τόσοι άλλοι Άκηδες – δεν τους έδωσαν το λογαριασμό. Το ότι έλειπαν τα λεφτά δεν ήταν λόγος ούτε καν να συνεχιστεί η έρευνα.
Η Δικαιοσύνη ξαναχτύπησε . Αυτή τη φορά διατάσει το κράτος - δηλαδή εμάς – να επανέλθουν οι μισθοί των πανεπιστημιακών στα επίπεδα του 2012. Μάλιστα, τελικά το μάρμαρο θα το πληρώσει μόνο ο ιδιωτικός τομέας που ο ταλαίπωρος είναι και ο μόνος που δε φταίει. Εγώ προτείνω να ζητήσουμε συγνώμη και από τους πανεπιστημιακούς – και όχι μόνο , αλλά και τους δικαστικούς που αποφάσισαν μόνοι τους και πρώτοι από όλους να τα πάρουν και αναδρομικά – και εκτός από την αποκατάσταση των αποδοχών τους να τους δώσουμε αύξηση και αν δεν μπορεί το κράτος να κόψει και άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις. Μια πρώτη ενέργεια που προτείνω εγώ είναι να καταργήσει τελείως το επικουρικό. Διότι τι να το περιορίζει κάθε μήνα και να κρατάει τους συνταξιούχους σε αγωνία με το να μη γνωρίζει πόσα θα του κόψουν το μήνα. Μια κι έξω να τελειώνουμε ,διότι μπορεί αύριο να ζητήσουν και κάποιοι άλλοι δημόσιοι λειτουργοί αποκατάσταση. Δεν έχει καμία σημασία αν υπάρχουν μερικοί λειτουργοί π.χ. πανεπιστημιακοί που δεν προσφέρουν στην εκπαίδευση….. αλλά έχουν νόμιμη άδεια υπογεγραμμένη από τους ίδιους για να διδάσκουν σε άλλα Πανεπιστήμια ή να ασκούν το επάγγελμά τους στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα ακριβοπληρωμένοι λόγω της ιδιότητάς τους.
Είχα την τύχη στη φοιτητική μου ζωή να έχω διάσημους καθηγητές οι οποίοι σπάνια ή καθόλου δεν εμφανίζονταν στο αμφιθέατρο. Συνήθως οι βοηθοί έβγαζαν το φίδι από την τρύπα, να μην πω ότι πολλοί από αυτούς μας σνομπάριζαν. Τέλος πάντων Έλληνες είμαστε και αποδείχτηκε ότι κανείς δεν τσιγκουνεύεται το δημόσιοι χρήμα. Θα μου πείτε γιατί να το τσιγκουνευτούν αυτοί που το σπαταλάνε ,αφού εμείς που το πληρώνουμε δεν το αντιλαμβανόμαστε. Ελπίζω και εύχομαι αν κάποτε καταφέρουμε να αναθεωρήσουμε αυτό το ρημάδι το σύνταγμα να τελειώσουν και αυτά τα παρατράγουδα και πολλά άλλα.
Φίλοι μου ζητούν να σχολιάσω τα του ομότιτλου συλλόγου της Γέρας. Δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία, θα πω μόνο ότι ο σύλλογος έκανε το λάθος να κομματικοποιηθεί και από εκεί και μετά θα πληρώνει τις συνέπειες. Να συμπληρώσω μόνο – διότι πολλοί φίλοι με ρωτάνε γιατί δεν γράφω – εμένα με λογόκριναν στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας διότι το κείμενό μου ήταν πολιτικό. Φυσικά δεν δέχτηκα και η συνεργασία μας σταμάτησε πριν καν αρχίσει. Εύχομαι πάντως ο σύλλογος να συνεχίσει ,διότι πράγματι προσφέρει έργο. Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα . Βέβαια καλό είναι να τα αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και αν μπορούμε να τα διορθώνουμε.
Όλοι θα έχετε καταλάβει την αγάπη μου για τη νεολαία .Τη θεωρώ καλλίτερη από εμάς σε πάρα πολλά πράγματα και αισθάνομαι και ενοχές που πληρώνουν τα λάθη τα δικά μας. Σήμερα λοιπόν θέλω να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε μια νεαρά επιστήμονα που πήρε το πτυχίο της από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και να της ευχηθώ ολόψυχα καλή σταδιοδρομία και καλή τύχη. Η χαρά μου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αφού πρόκειται για την κόρη καλών φίλων που δεν είναι άλλοι από τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου μας Στρατή Καραγιασώτη και της συζύγου του Μερτίνας Νταή. Έτσι λίγους μήνες μετά το μεταπτυχιακό της Μαρίας ήρθε και το πτυχίο της Παναγιώτας. Παιδιά συγχαρητήρια και σε σας και να ξέρετε ότι εγώ δεν …ματιάζω.
Νέο τυποποιημένο Γεραγώτικο λάδι κυκλοφορεί με την ονομασία PORTO GERA .Πρόκειται για το ελαιόλαδο παραγωγής Ελαιοτριβείου των Παράσχου Μανούσου - Χατζημιχαλάκη Μιχαήλ και Μοριανου Ευστρατίου. Να ευχηθούμε να έχουν καλή επιτυχία και σε αυτή την προσπάθειά τους.
Θα κλείσω με ένα τετράστιχου προς τιμήν του κουμπάρου μου Στέλιου Ευαγγελινού με τις καλύτερες ευχές μου. <<Του έρωτα η ηδουνή είνι πάντα η ίδγια στουν άνθρωπου σ ούλα τα ζα στα φυτά μα τσι στα φιδγια>>.
Υ.Γ. Συμφωνώ απολύτως με τη θέση του προέδρου του συλλόγου μας για τη διάθεση του ποσού που έχει στην κατοχή του σύλλογος, για την αγορά στέγης, στην ολοκλήρωση του κτηρίου της ομοσπονδίας, έναντι φυσικά κάποιων δικαιωμάτων. Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στην προσεχή Γενική Συνέλευση που θα γίνει ταυτόχρονα με το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίττας.

πηγή:
«ΓΕΡΑ», φ. 96 Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2014

Ευτυχισμένο το 2015
Δημ.Στουρνάρας
Mail :stournaras.dimitris@istria.gr
Απάντηση