ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ ''Όχι συνενώσεις ερήμην μας''

Θέματα σχετικά με την διοικητική μεταρρύθμιση
Απάντηση
Στέλιος Ε. Παππάς
Συγγραφέας
Δημοσιεύσεις: 12121
Εγγραφή: Παρ Σεπ 11, 2009 10:16 am
Τοποθεσία: Παππάδος Γέρας

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ ''Όχι συνενώσεις ερήμην μας''

Δημοσίευση από Στέλιος Ε. Παππάς »

«Όχι συνενώσεις ερήμην μας»
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
ΕΜΠΡΟΣ 18/11/2009

Συνέχεια στην ανοικτή πρόταση του δημάρχου Γέρας, Σωτήρη Ζαμτράκη, δίνει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, τονίζοντας πως οι συνενώσεις επιβάλλεται να μη γίνουν ερήμην της αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και καλεί τους αυτοδιοικητικούς σε διάλογο για το θέμα, ώστε τεκμηριωμένα να διαμορφωθεί τοπική πρόταση για τους όμορους δήμους της περιοχής, οι οποίοι μπορούν να συζητήσουν το ενδεχόμενο ακόμη και εθελουσίας συνένωσης.

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της πρότασης Ζαμτράκη ο κ. Θεοδωρίδης υπογραμμίζει πως είναι εντελώς διαφορετικό από παλιότερες προτάσεις του ίδιου, για τον «Καποδίστρια ΙΙ», και δε διαφέρει πια σημαντικά από την πρόταση «που πρώτοι υποβάλλαμε πέρυσι (είχαμε κατηγορηθεί μάλιστα ότι βιαστήκαμε), βασιζόμενοι στα κριτήρια που το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης έθεσε ως προϋποθέσεις και που τουλάχιστον για το νησί μας οδηγούσαν στη διοικητική διαίρεση των τριών επαρχιών (Μήθυμνας, Πλωμαρίου και Μυτιλήνης)».

Τι πρότεινε…
Θυμίζουμε ότι για το νότιο τμήμα του νησιού ο κ. Ζαμτράκης είχε προτείνει τη δημιουργία δήμου Ολύμπου που θα προκύψει απ’ τη συνένωση των δήμων Πολιχνίτου, Αγιάσου, Πλωμαρίου, Γέρας και Ευεργέτουλα, ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός αυτόνομος και με αναπτυξιακή προοπτική δήμος.
«Για μας όμως», σχολιάζει ο κ. Θεοδωρίδης, «όπως είχαμε και τότε πει, και επιμένουμε και σήμερα, στη φάση της δημιουργίας των συνενώσεων κυρίαρχος στόχος πρέπει να είναι η αιτιολογημένη χωροθέτηση με βάση και τα κριτήρια που βάζει το ΙΤΑ, προκειμένου οι πιθανοί κραδασμοί και τα προβλήματα που οπωσδήποτε θα προκύψουν από τις αλλαγές να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα.»
Με σεβασμό, όπως επισημαίνει ο ίδιος, στις αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που θα ταχθούν κατά του «Καποδίστρια ΙΙ», εκφράζει την πίστη ότι «πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση έτοιμοι ώστε να είμαστε ΕΜΕΙΣ αυτοί που θα αποφασίσουμε και όχι κάποιοι άλλοι ΕΡΗΜΗΝ μας».

Κριτήρια
Στην ίδια παρέμβασή του, ο κ. Θεοδωρίδης προτείνει, όπως και στην αρχική του παρέμβαση πριν ενάμιση χρόνο, τα βασικά κριτήρια για οποιαδήποτε χωροθέτηση να είναι πληθυσμιακά, κοινωνικά, διοικητικά, χωροταξικά, οικονομικά, γεωγραφικά και αναπτυξιακά, αλλά και πολιτιστικά-ιστορικά, ενώ επίσης υπογραμμίζει πως η ταυτότητα και η ονομασία του κάθε νέου δήμου «πρέπει να είναι αναγνωρίσιμη και να μπορεί να προέρχεται (η αναγνωρισιμότητα) από πανελλήνια και διεθνώς γνωστές ονομασίες προέλευσης προϊόντων ή οικείες ιστορικές αναφορές κ.λπ.».
Ο ίδιος ακόμη θέτει το κριτήριο της δυνατότητας αυτόνομης και ανεξάρτητης λειτουργίας κάθε νέου δήμου, χωρίς δορυφορική σχέση με την πρωτεύουσα, καθώς και την παράμετρο των υφιστάμενων αναπτυξιακών δεδομένων των περιοχών που θα συνενωθούν. «Δεν μπορεί να αγνοηθεί δηλαδή στη χωροθέτηση των δήμων ότι σήμερα υπάρχουν στη Λέσβο συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα που συγκεντρώνουν την παραγωγική, βιοτεχνική, οικοδομική και τουριστική δραστηριότητα του νησιού, όπως η Μυτιλήνη, το Πλωμάρι, η Καλλονή, ο Μόλυβος, η Πέτρα, η Ερεσός. Όπως κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί βέβαια ότι οι ιστορικοί και πανελλαδικά αναγνωρίσιμοι δήμοι, όπως π.χ. η Αγιάσος, ο Πολιχνίτος, η Αγία Παρασκευή, ο Μανταμάδος, ξαφνικά θα μεταμορφωθούν σε χωριουδάκια που θα εκτελούν αποφάσεις που θα λαμβάνονται μακριά και έξω από την πόλη τους», προσθέτει ο κ. Θεοδωρίδης, που τονίζει ότι οι δήμοι που θα προκύψουν θα πρέπει να είναι τρεις ή τέσσερις και να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν άμεσα.

Χωρίς παζάρια
Προτείνοντας και επιμέρους χαρακτηριστικά για την όλη μεταρρύθμιση, ο και πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου δημοτικός σύμβουλος στέκεται και στην πρόταση του κ. Ζαμτράκη η έδρα του δήμου να είναι το Ντίπι. «Είναι σεβαστή», επισημαίνει, «η πρότασή του και είναι σεβαστή γιατί ως Γεραγώτης ο δήμαρχος, θέλει την έδρα στην περιοχή του. Αυτή του η επιθυμία, όμως, μόνο συναισθηματικά τεκμηριώνεται. Πολιτικά, χωροταξικά, αναπτυξιακά και ιστορικά δε στέκει, πράγμα που κι ο ίδιος ως ευφυής άνθρωπος αντιλαμβάνεται, γι’ αυτό και παράλληλα προτείνει την “περιφορά” της έδρας “προσωρινά”, από τον ένα δήμο στον άλλο.»
«Εμείς με τη σημερινή μας πρόσκληση καλούμε τους εμπλεκόμενους δήμους να ξεκινήσουμε την προσπάθεια όλοι μαζί, χωρίς τοπικισμούς, χωρίς αντιπαλότητες και κυρίως χωρίς παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και παζάρια, για να δημιουργήσουμε ένα δήμο ανταγωνιστικό, ισχυρό, που θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα που χρόνια συσσωρεύονται στην περιοχή μας, προβλήματα που για όλους τους δήμους είναι κοινά», καταλήγει ο κ. Θεοδωρίδης, που στα πλαίσια αυτής της πρόσκλησης αναφέρει ότι υπάρχει συγκεκριμένο οργανόγραμμα-σχέδιο, που θα τεθεί υπ’ όψιν των εμπλεκόμενων δήμων, με στόχο την εθελούσια συνένωση πάνω σε ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων κοινά συμφωνημένων.


]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ Νέος γύρος προτάσεων ''ΕΜΠΡΟΣ''

Νέος γύρος προτάσεων
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
ΕΜΠΡΟΣ 31/10/2009

Συζήτηση απ’ την αρχή ξεκινά η αυτοδιοίκηση του νομού Λέσβου για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και των συνενώσεων μεταξύ των δήμων. Κοινό στοιχείο με την προηγούμενη φορά και το διάλογο που είχε γίνει σε Λέσβο και Λήμνο, είναι ότι η συζήτηση που θα αρχίσει τις επόμενες μέρες θα στηρίζεται και πάλι στην πρόταση που είχε διαμορφώσει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), η οποία και «συρρίκνωνε» τους 18 ΟΤΑ του νομού σε επτά κι είχε χαρακτηριστεί ως επιεικώς απαράδεκτη από πολλούς αυτοδιοικητικούς.

Απ’ τα πρώτα σχέδια που προωθεί η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα και με το πρόγραμμα που προεκλογικά είχε εξαγγείλει, είναι η διοικητική μεταρρύθμιση, απώτερος στόχος της οποίας είναι αφενός η ισχυροποίηση του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης με τη δημιουργία λιγότερων αλλά μεγαλύτερων ΟΤΑ και αφετέρου η θέσπιση της δευτεροβάθμιας περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με την εκλογή αιρετού περιφερειάρχη και Περιφερειακού Συμβουλίου. Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών, απ’ την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, είχε σειρά επαφών για το θέμα με την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) αλλά και με μεμονωμένα πρόσωπα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, αλλά και ο συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος.
Σε συνέχεια και των προτάσεων, αλλά και της θετικής στάσης που εξέφρασαν εκ νέου για τη μεταρρύθμιση οι φορείς της αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΚΕ προχωρά στο τακτικό της Συνέδριο τον Ιανουάριο του 2010, στο οποίο και θα τεθεί το θέμα ώστε να διαμορφωθεί η πρόταση της αυτοδιοίκησης, απάντηση στη θέση της κυβέρνησης.

Με ποια προίκα;
Ένα ακόμη κοινό στοιχείο του διαλόγου που ξεκινά σε τοπικό επίπεδο, με εκείνον που είχε γίνει πριν ενάμιση χρόνο περίπου, όταν και τότε βρέθηκε προ των πυλών της εφαρμογής ο «Καποδίστριας ΙΙ», είναι ότι οι δήμαρχοι κι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαβούλευση δε γνωρίζουν επακριβώς τις θέσεις της κυβέρνησης. Γιατί, και τώρα, πέραν των γενικών αρχών που έχουν γίνει γνωστές μέσω των προγραμματικών δηλώσεων, δεν υπάρχουν επιμέρους διευκρινίσεις κυρίως για την προίκα σε χρηματοδοτήσεις και προσωπικό που θα συνοδεύσουν τις συνενώσεις.
Ο διάλογος, βάσει των κατευθύνσεων που έδωσε η ΚΕΔΚΕ, θα στηριχθεί στην προηγούμενη μελέτη του ΙΤΑ που προβλέπει το χωρισμό της Λέσβου σε πέντε δήμους, της Λήμνου σε έναν, ενώ έναν ΟΤΑ δημιουργεί και στον Άι-Στράτη.

Βάση διαλόγου
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΤΑ, που δέχθηκε σοβαρή κριτική και επιχειρηματολογία για λάθη, παραλείψεις, αλλά και σκοπιμότητες, οι 13 δήμοι της Λέσβου χωρίζονται στους εξής πέντε: δήμος Ευεργέτουλα, Θερμής και Μυτιλήνης, δήμος Αγίας Παρασκευής και Μανταμάδου, δήμος Γέρας και Πλωμαρίου, δήμος Ερεσού - Αντίσσης, Καλλονής, Μήθυμνας και Πέτρας και δήμος Αγιάσου και Πολιχνίτου. Ανάλογα στη Λήμνο οι δήμοι Ατσικής, Μούδρου, Μύρινας και Νέας Κούταλης, θα δώσουν βάσει της ίδιας πρότασης του ΙΤΑ έναν καινούργιο δήμο.
Με έγγραφό του, προχθές, ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης, προς όλους τους ΟΤΑ του νομού, και με αφορμή την επαναφορά του θέματος της διοικητικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει και τη διοικητική αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την οποία - όπως επισημαίνει - συμφωνούν το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΚΕ, υπενθυμίζει την πρόταση του ΙΤΑ, η οποία και θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης και λήψης αποφάσεων.
Επειδή η τελική πρόταση του νομού θα πρέπει να κατατεθεί στο τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, το οποίο προγραμματίστηκε για τις 18 - 20 Ιανουαρίου του 2010 στην Αθήνα, και προκειμένου να διαμορφωθεί η πρόταση των αυτοδιοικητικών, ο κ. Ζαμτράκης καλεί τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια να υποβάλουν άμεσα τις θέσεις τους σχετικά με το πώς θα πρέπει να γίνει η αναμόρφωση του χάρτη των δήμων του νομού Λέσβου.
Επί των προτάσεων-θέσεων που θα κατατεθούν θα ακολουθήσουν συναντήσεις-συσκέψεις τόσο στη Λέσβο, όσο και στη Λήμνο, για τη διαμόρφωση της οριστικής πρότασης του νομού. «Υπενθυμίζουμε», καταλήγει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου, «ότι εμμένουμε στις αποφάσεις των προηγούμενων τακτικών και έκτακτων συνεδρίων της ΚΕΚΔΕ για την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων και προτάσεών μας, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική η λειτουργία των νέων δήμων οι οποίοι θα προκύψουν.»

Παράταση θητείας;
Όλες τις προηγούμενες μέρες κι εν όψει της μεταρρύθμισης, εκφράστηκαν απόψεις οι οποίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, δε θα καταφέρει να έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό έως το τέλος του 2010, οπόταν και θα γίνουν οι επόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης, ώστε την 1η Ιανουαρίου του 2011 να αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές του «Καποδίστρια ΙΙ». Γι’ αυτό εικάζεται ότι ενδέχεται να παραταθεί η θητεία των υφιστάμενων δημοτικών αρχών, κατ’ άλλους για ένα εξάμηνο, κατ’ άλλους για ένα χρόνο, έτσι ώστε απρόσκοπτα να υπάρξει η μετάβαση απ’ τη μια κατάσταση στην άλλη. Πάντως, υπάρχουν και στελέχη που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, που υποστηρίζουν ότι με μεθοδικότητα και τον κατάλληλο συντονισμό είναι εφικτός ο στόχος μέσα στο 2010 να έχει θεσπιστεί το νέο διοικητικό μοντέλο, με 300-400 ΟΤΑ πανελλαδικά και 13 ή και λιγότερες αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, στις οποίες και θα περιληφθούν τα αντίστοιχα νομαρχιακά διαμερίσματα -οι νυν νομαρχίες.
Στέλιος Ε. Παππάς
Απάντηση